Geen categorie

Eco-systeemontwikkeling

Don Beck (Spiral Dynamics) noemt het een meshwork: een systeem van mensen, organisaties en netwerken wiens doel in relatie staat tot het gezamenlijk doel. De aandacht hiervoor is gegroeid doordat er steeds meer in ketens wordt samengewerkt en met de komende Omgevingswet is het werken aan je ecosysteem gesprek van de dag.

Waardeuitwisseling en gemeenschappelijke belangen
De afgelopen jaren heb ik netwerken gebouwd, die zich hebben gevormd tot lerende communities. Bijvoorbeeld CJG Haarlemmermeer, waar alle organisaties die met jeugdzorg te maken hebben samenwerken of Bewust Eemland, een ondernemersnetwerk. Met de Scale of Significance bouwen we aan een ecosysteem van mensen en organisaties die anders denken over de waarde van organisaties. Omdat het altijd gaat om mensen die zich niet in een hiërarchische situatie bevinden, is de uitdaging om tot een gelijkwaardige waardeuitwisseling te komen: ik breng partijen bij elkaar en zoek de gemeenschappelijke belangen die gekoppeld zijn aan het gemeenschappelijk doel van het systeem.

Achtergrond
Hierbij gebruik ik als achtergrond de theorieën van:

  • Ronald van der Hoff, oprichter van Seats2meet over hoe je een community rond een open organisatie opbouwt en
  • De methode van Anne-Marie Voorhoeve, The Hague Center, The Art of Meshworking van Nijmegen School of Management.
  • Teal for Teal
  • The Cubrix van Marcel van Marrewijk.

Het belangrijkste is vertrouwen en oprechte belangstelling
Het helpt om de theoretische kaders in je achterhoofd te hebben, maar in essentie gaat het vooral om vertrouwen en een oprechte belangstelling in de ander, die je met het ecosysteem verbindt: wat drijft hem/haar en hoe kunnen we elkaar versterken? Als je een werkelijke verbinding aangaat met de ander, dan ontstaat er een overvloed aan waarde, waar het hele ecosysteem van floreert.

Meer weten?
Bel mij gerust voor een kop thee of koffie: 06-432298705.

Een gedachte over “Eco-systeemontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *