betekeniseconomieketensamenwerkingnetwerken rond een maatschappelijk themaoverheidsociaal ondernemen

Impact-Midden van start met inspirerende bijeenkomst

Tijdens een inspirerende bijeenkomst kwamen overheid, bedrijfsleven en onderwijs in de regio Utrecht/Amersfoort bij elkaar om de krachten te bundelen om gezamenlijk complexe vraagstukken aan te pakken. Bij deze bijeenkomst vond de primeur plaats van een spetterende muzikale presentatie, een coproductie van Kees Klomp en Engbert Breuker, beiden landelijk bekende gangmakers van de betekeniseconomie. Sandra Barth en Marja Schneiders, aanjagers van Impact Midden, namen de deelnemers mee in de plannen van Impact Midden.

Overheid, bedrijfsleven en onderwijs slaan handen ineen om samen te bouwen aan de betekeniseconomie

Impact-Midden

In navolging van Impact Noord, dat zich richt op Drenthe, Groningen en Friesland, hebben een aantal partijen in de regio Utrecht de krachten gebundeld om Impact Midden op te richten. Impact Midden gaat zich richten op het delen van kennis en inspiratie, opleiding en het gezamenlijk doen van projecten. Bij deze projecten wordt met meerdere stakeholders in één regio een vraagstuk gezamenlijk aangepakt, die één partij alleen niet kan oplossen. Voorbeelden hiervan zijn projecten rond circulaire economie in de bouw en textiel.

Deelgenootschap

Impact-Midden zal een nieuwe organisatievorm gaan hanteren, die helemaal past in de nieuwe economie: deelgenootschap. Henry Mentink, bouwer van de nieuwe economie van het eerste uur, was aanwezig om deze vorm toe te lichten. Het komt er op neer dat Impact-Midden bestaat uit een kern van deelgenoten, waaraan bondgenoten gelieerd zijn.

Betekeniseconomie

De betekeniseconomie is de economie waar je niet alleen onderneemt om winst te maken, maar ook omdat je waarde en betekenis wilt toevoegen aan de samenleving. Bekende voorbeelden zijn Tony Chocolonely en Dopper. Vanzelfsprekend kan deze betekenis bestaan uit sociale doelen (mensen met mindere kansen aan het werk helpen) of circulaire (duurzaamheid).

Wake up calls

De presentatie van Kees Klomp en Engbert Breuker loog er niet om: we hebben al meerdere wake up calls gehad sinds de jaren ’50. We moeten met elkaar bouwen aan een nieuwe, duurzame en sociale economie, willen we een leefbare planeet houden. Deelnemers waren afkomstig van gemeente Utrecht, Amersfoort, Hogeschool Utrecht, MBO en diverse bedrijven. Het was fantastisch om te horen hoe de deelnemers op de vraag: ‘Doen jullie mee?’ allemaal volmondig: ‘Ja!’ antwoordden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *