betekeniseconomieketensamenwerkingnetwerkorganisatiesnieuw organiserenoverheidsociaal ondernementransitie

Bouwen aan de betekeniseconomie: het is vijf voor twaalf

Ik zet een nieuwe stap en ik vertel je graag wat dat is: bouwen aan de betekeniseconomie. Ik ga mij helemaal bezighouden met multistakeholder vraagstukken met Impact Midden en organisatieontwikkeling via Pentascope. Beide zijn organisaties die actief bouwen aan de betekeniseconomie. Dat ik al aan de betekeniseconomie bouwde, dat is je vast wel bekend. De afgelopen jaren heb ik met Mirjam Gaasterland de Seats2meet locatie, Peer!, in Amersfoort-Noord, gerund. Daar stond de nieuwe economie centraal. Bij de evenementen, projecten en verbindingen die we in onze locatie tussen duurzame en sociale bedrijven en initiatieven legden. Én in onze bedrijfsvoering.

Sparren met mijn omgeving

Omdat ik toe was aan een volgende stap, ben ik mij gaan oriënteren wat deze stap zou zijn. Ik heb veel geleerd over hoe je een betekenisvol bedrijf kunt runnen. Deze kennis zet ik graag in om andere organisaties te helpen. Al sparrend met mijn omgeving, vertelden mijn relaties mij dat ik uitblink in een paar dingen:
 • een netwerk opbouwen van mensen van verschillende sectoren
 • deze mensen meenemen in de nieuwe economie en nieuwe inzichten geven
 • zorgen dat initiatieven, projecten en netwerken van de grond komen, er is resultaat en er komt een beweging.

Vijf voor twaalf

betekeniseconomie milieu samenwerken toekomst

En ja, hier word ik inderdaad heel blij van! Ik heb mij hier de laatste maanden op gefocust. Niet alleen omdat ik er blij van wordt, ik besef dat het vijf voor twaalf is. We hebben geen tijd te verliezen. Onder andere maken de hete dagen in juli het letterlijk voelbaar wat de gevolgen zijn van ons handelen voor onze leefomstandigheden. De plastic soep, de afname van biodiversiteit en nog vele andere vraagstukken moeten opgelost worden, willen we een schone en gezonde aarde aan onze (klein)kinderen kunnen overdragen. Werk aan de winkel dus om te bouwen aan de betekeniseconomie.

Daarom ga ik mij op twee onderwerpen richten:
 1. het opbouwen van ecosystemen waarin complexe vraagstukken worden opgelost,
 2. organisaties helpen meer in contact te staan met hun omgeving en samensturend aan het gemeenschappelijke doel te werken, kortom organisatieontwikkeling.

1. Ecosystemen bouwen

Energieke ecosystemen

Zo heb ik geholpen de community van de Scale of Significance op te zetten. De Scale of Significance is  een instrument dat de intrinsieke waarden van een organisatie meet. Want als je intrinsieke waarden in orde zijn, dan zul je als organisatie ook met zorg voor de aarde handelen.
Om mij verder te specialiseren in het bouwen van energieke ecosystemen van overheid, bedrijfsleven en organisaties heb ik mij aangesloten bij The Hague Center, dat specialist is in meshworking. (Meshworking is het Engelse werkwoord voor het bouwen van ecosystemen, Don Beck). Ik gebruik verschillende methoden om ecosystemen in kaart te brengen en te ontwikkelen.

Impact Midden

team Impact Midden blue economy betekeniseconomie samenwerken

Diverse mensen wilden in de regio Utrecht aan de slag met de betekeniseconomie. Op de een of andere manier kwamen ze allemaal bij mij bij elkaar: Kees Klomp, Engbert Breuker, Marja Schneiders en via haar Shinta Oosterwaal, en Jessica de Ruijter en Maarten Rector. Met al deze mensen samen hebben we Impact Midden opgezet, waar ook Geerd Schlangen van RedtobeBlue, Sharona Ceha van Nederland Kantelt (en Pentascope) en Léon Polman van Green-Side bij zijn aangesloten. Wat een superteam! En dit is nog maar het begin. Steeds meer partijen haken aan.

Krachten bundelen voor de betekeniseconomie

Met Impact Midden brengen we overheid, bedrijfsleven en onderwijs bij elkaar om samen aan complexe vraagstukken te werken, die je als organisatie alleen niet kunt oplossen. Denk aan energietransitie, een leefbare omgeving, vroegtijdig schoolverlaters of reducering van afval. Ik geloof oprecht dat we de uitdagingen van deze tijd alleen kunnen aanpakken als we dit samen doen over sectoren heen. Als we de krachten bundelen, kunnen we tot nieuwe, onverwachte oplossingen komen.

2. Organisatieontwikkeling

Tussen organisatie en maatschappij

Ik ben sinds januari aangesloten bij Pentascope, een adviesbureau in Amersfoort dat opereert tussen organisatie en maatschappij. Pentascope staat ook met beide benen in de betekeniseconomie en helpt o.a. de overheid meer open en in verbinding te staan met hun omgeving. In het afgelopen half jaar heb ik verschillende interventies bij gemeenten verzorgd en een project voor de Provincie Noord-Brabant, waarbij we een verdienmodel en governance structuur voor het netwerk Sterk.Brabant hebben ontwikkeld.

In verbinding met omgeving

In veel organisaties waar wij actief zijn, wordt met management en medewerkers gewerkt aan meer eigenaarschap, samenwerking, resultaatgerichtheid en in contact met de omgeving werken. Omdat ik sterk ben in het bouwen van netwerken en ecosystemen, kan ik mijn kennis overdragen aan de medewerkers van de organisaties hoe zij meer in verbinding met hun omgeving kunnen werken. Mijn rol in deze trajecten is MD (MeeDoen in plaats van Management Development), het ontwikkelen van interventies en teamontwikkeling. Maar ik zorg ook dat de bedrijfsvoering aansluit op de gekozen richting. Mijn ervaring als projectleider/programmamanager in projecten bij de overheid, NGO’s als bedrijfsleven, kan ik hierin mooi meenemen.

Dit najaar

Je begrijpt, samen met mijn collega’s (van verschillende organisaties, ook in een ecosysteem heb je collega’s) hebben we al mooie stappen gezet. En dit is nog maar het begin. Er is nog veel te doen. Het komende najaar ga ik met de volgende projecten aan de slag:

 • Per 1 september zal ik Peer! loslaten. Mirjam Gaasterland gaat ermee verder. Dit geeft mij de ruimte om mij volledig op de andere projecten te richten. Als afscheid organiseert Peer! een mini-kennisfestival: ‘Krachten bundelen voor de betekeniseconomie‘. Uiteraard samen met alle organisaties waar ik mee samenwerk.
 • We gaan met Impact Midden een mooi voorbeeldtraject starten met als aanpak Regionomie in de regio Eemland, hier zal ik meer over vertellen op 19 september bij het mini-festival ‘Krachten bundelen voor de betekeniseconomie’. Uiteraard ga ik ook het ecosysteem van Impact Midden verder uitbouwen met bondgenoten en supporters.
 • Ik ga Saminc, het kenniscentrum voor Samensturing, helpen een ecosysteem op te bouwen van specialisten, die dit concept in organisaties kunnen doorvoeren. Ik heb daar ontzettend veel zin in! Ik zal mij onderweg ook bekwamen in deze aanpak, zodat ik deze in kan zetten in projecten in organisaties. Ik geloof dat Samensturing de toekomst is van organisaties om gezamenlijk de krachten te bundelen om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
 • Verder gaan we met de Schaal van Betekenis de eerste pilots doen en wordt het instrument gevalideerd door de Erasmus Universiteit.
 • En dan heb ik net nog wat ruimte om één of twee organisaties te helpen hun organisatie meer open en in contact met de omgeving te maken. Deze opdrachten doe ik samen met mijn collega’s van Pentascope, afhankelijk van welke expertise er nodig is.
Kortom, dit najaar ga ik samen met al deze partijen mooie bouwstenen plaatsen voor de betekeniseconomie!

Doe je mee?

Speelt jouw organisatie ook met een vraagstuk dat het niet alleen kan beantwoorden? Of het nu een vraagstuk is op het gebied van circulaire economie of een meer sociaal maatschappelijke vraag, ik pak het aan met een team van experts van Impact Midden.
Of wil je met je organisatie meer in contact staan met je omgeving en samensturend aan het gemeenschappelijke doel werken? Laat het weten!
Hartelijke groet,

Sandra Barth

info@sandrabarth.nl
06-43228705

Een gedachte over “Bouwen aan de betekeniseconomie: het is vijf voor twaalf

 1. TOP! Met mij zullen veel mensen vertrouwen in je hebben en met gebundelde krachten in een stevig netwerk en ecosysteem (is dat niet hetzelfde?) gaan jullie ongetwijfeld voor mensen, organisaties en de aarde veel goeds brengen. HEEL veel commitment en succes wens ik jullie toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *