betekeniseconomiedisruptieketensamenwerkingoverheidsociaal ondernementransitie

Bouwen aan de betekeniseconomie met regionomie

Met veertig Amersfoorters zijn we bottom up aan de slag om de regionale economie te versterken op sociale en duurzame wijze, onder de naam Expeditie Nieuw Amersfoort. Tijdens een eerste expeditiereis op 10 oktober, georganiseerd door Impact Midden, hebben we gezamenlijk vier themagebieden benoemd, die op 26 november tijdens de volgende expeditie worden uitgediept. Doel is te komen tot concrete business cases voor levensvatbare bedrijven, die sociaal en duurzaam ondernemen. Zo bouwt Impact Midden aan een betekeniseconomie in de regio Amersfoort. In deze blog vertel ik waarom ik mij hiervoor inzet.

Mama ik word veganist

Het is alweer flink wat jaartjes geleden dat mijn dochter mij mededeelde dat ze veganist werd. Dit was voor haar de beste manier om de aarde te redden. We zijn met zijn allen immers flink aan het consumeren (ha, één van de thema’s van de Expeditie) en opgebruiken. Use, produce, loose, zoals Kate Raworth het noemt. Inmiddels heb ik zelf ook flink wat aanpassingen gedaan in mijn eigen leven, maar het blijft op kleine schaal op mijn vierkante meter. Er wordt op alle fronten gebouwd aan een betere wereld, de overheid legt regels op en er zijn steeds meer bewuste ondernemers die hun bedrijfsvoering en hun producten verduurzamen. Maar het is nog niet genoeg. Het bouwen moet groter, sneller en effectiever!

Over sectoren heen

We moeten over sectoren heen samenwerken, kijken waar de problemen van het ene vraagstuk de andere vraagstukken kunnen oplossen. Er zijn nu eenmaal vraagstukken die je niet als individu of organisatie alleen kunt oplossen. En als je je afvraagt waarom ik mij hier zo druk over maak, want het lijkt buiten onze cirkel van invloed te liggen, dan kan ik je vertellen: dat is nu juist niet het geval! Bottom up kunnen we een beweging veroorzaken, als we de krachten bundelen. Samen bouwen aan een nieuwe economie en daarmee een de aarde weer gezond maken, zodat we daarop kunnen blijven wonen.

Ik wil tegen mijn (klein)kinderen kunnen zeggen dat ik alles gedaan heb wat in mijn macht lag

De afgelopen zomer was het al merkbaar: het kwik steeg regelmatig boven de 40 graden. En dit is nog maar het begin. Toen ik op vakantie was in de Harz, was er zover als ik kon kijken een bruin naaldbos, geen groene naaldboom meer te bekennen. Door de warmte zijn de bomen gevoelig geworden voor een kever, die alle bomen heeft doodgevreten. Inmiddels zijn ook de Nederlandse bossen aan de beurt. Het zijn maar twee aspecten waar we aan merken dat we actie moeten ondernemen. En wat mij betreft doen we dat niet door actievoeren, maar juist door met elkaar te bouwen aan nieuwe initiatieven die echt het verschil maken. Met vertegenwoordigers van het hele systeem.

Allemaal dezelfde richting op zwemmen

Dat kunnen we niet met deze veertig Amersfoorters, we hebben hier nog veel meer mensen bij nodig! Een leuk filmpje die aangeeft hoe we de oude structuren met veel individuele initiatieven kunnen kantelen, zie je in dit filmpje van Nemo. Als we allemaal maar dezelfde richting op zwemmen, kunnen we echt het verschil maken.

Het doel

We willen met de Expeditie Nieuw Amersfoort dus bouwen aan een nieuwe, duurzame en sociale economie met de aanpak Regionomie, waarmee we over sectoren heen de krachten bundelen. Deze duurzame en sociale economie zorgt ervoor dat we de aarde weer gezond maken en niet uitputten.

Meedoen? Je vindt meer info en je kunt je aanmelden op onze website:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *